Čerstvé bylinky – jak dlouho nám vydrží?

Čerstvé bylinky – jak dlouho nám vydrží?

autor Irena Honzáková Srpen 08, 2016

Obsahují řadu minerálních látek, vitamínů,mají antiseptické účinky. Neměly by chybět v žádném jídle. Vypadají nejen krásně na talíři, ale i v květináči jako dekorace v naší kuchyni.

 

Jak bylinky používáme?

Čerstvé bylinky nakrájejte nebo nasekejte a přidávejte do pokrmů až těsně před podáváním, nebo ke konci vaření, takto si nejlépe zachovají chut´a obsah živin.Na tepelnou úpravu jsou zvlášt´citlivé bazalka a koriandr, zatímco rozmarýn, tymián lze vařit delší dobu.

 

Nebojte se kombinovat.

Bylinky můžete používat bud´jednotlivě,nebo je vzájemně kombinovat, čímž zesílíte jejich aroma. Zkuste použít tzv.bouqet garni, což je svazek bylinek převázaných provázkem, který se používá při přípravě polévek a nejrůznějších dušených pokrmů. Na bouqet garni se používá např.petržel, tymián, rozmarýn,bazalka. Když smícháte pažitku a petrželku získáte jemnou svěží chut´, která se dobře hodí k masu i k vegetariánským jídlům.

 

Domácí pesto

Rozmixujte bazalku , nebo jiné oblíbené bylinky s olejem, česnekem a piniovými oříšky. Ochut´te pestem žitné těstoviny nebo brambory vařené ve slupce.

 

Jak dlouho vám koupené bylinky v květináči vydrží?

Pokud jim budete věnovat péči, mohou sloužit i několik týdnů. Většinou nejsou určené k dlouhodobému pěstování , ale k přímé spotřebě.

Bylinky nemají rády průvan a topení. Bylinka by neměla stát ve vodě., zalévejte vždy do misky ze spoda.

Pažitku,petržel, tymián a rozmarýn zalijte až v okamžiku kdy je substrát suchý na dotek.

Máta vyžaduje substrát stále lehce vlhký.

Koriandr vyžaduje největší péči, pokud je zalitý moc , listy černají, pokud je suchý , listy vadnou.

Bazalka potřebuje pravidelnou zálivku. Prvně jí zalijte, když začíná mít lehce povadlé listy.

Sdílejte na sociálních sítích

Zanechejte mi váš komentář

Your email address will not be published. Required fields are marked *