Čerstvé bylinky – jak dlouho nám vydrží?

Obsahují řadu minerálních látek, vitamínů,mají antiseptické účinky. Neměly by chybět v žádném jídle. Vypadají nejen krásně na talíři, ale i v květináči jako dekorace v naší kuchyni.
Jak bylinky používáme?
Čerstvé bylinky nakrájejte nebo nasekejte a přidávejte do pokrmů až těsně před podáváním, nebo ke konci vaření, takto si nejlépe zachovají chut´a obsah živin.Na tepelnou úpravu jsou zvlášt´citlivé bazalka a koriandr, zatímco rozmarýn, tymián lze vařit delší dobu.
Nebojte se kombinovat.
Bylinky můžete používat bud´jednotlivě,nebo je vzájemně kombinovat, čímž zesílíte jejich aroma. Zkuste použít tzv.bouqet garni, což je svazek bylinek převázaných provázkem, který se používá při přípravě polévek a nejrůznějších dušených pokrmů. Na bouqet garni se používá např.petržel, tymián, rozmarýn,bazalka. Když smícháte pažitku a petrželku získáte jemnou svěží chut´, která se dobře hodí k masu i k vegetariánským jídlům.
Domácí pesto
Rozmixujte bazalku , nebo jiné oblíbené bylinky s olejem, česnekem a piniovými oříšky. Ochut´te pestem žitné těstoviny nebo brambory vařené ve slupce.
Jak dlouho vám koupené bylinky v květináči vydrží?
Pokud jim budete věnovat péči, mohou sloužit i několik týdnů. Většinou nejsou určené k dlouhodobému pěstování , ale k přímé spotřebě.
Bylinky nemají rády průvan a topení. Bylinka by neměla stát ve vodě., zalévejte vždy do misky ze spoda.
Pažitku,petržel, tymián a rozmarýn zalijte až v okamžiku kdy je substrát suchý na dotek.
Máta vyžaduje substrát stále lehce vlhký.
Koriandr vyžaduje největší péči, pokud je zalitý moc , listy černají, pokud je suchý , listy vadnou.
Bazalka potřebuje pravidelnou zálivku. Prvně jí zalijte, když začíná mít lehce povadlé listy.